zondag 10 februari 2013

Winterse zondagochtend

 
 

IJsblauwe lucht, dikke dotten sneeuw op boomtakken, heggen en auto’s in de straat. De zon, als volgspot opgesteld tussen de coulissen rechts op het podium, laat grootse schuine schaduwen zien. Ongenuanceerd: zwart wit.
Leo, eveneens zwart wit, trippelt met zijn kattenvoetenkussentjes over de besneeuwde straat. (Katten houden toch niet van nat en kou? Is zijn jachtinstinct, honger kan het niet zijn, groter dan het lichamelijk ongerief?)
Het samenspel van een zuchtje wind en de warme zon op de bomen veroorzaakt zeer lokale sneeuwbuien. Grote vlokken sneeuw jagen met grote snelheid tussen de huizen en daken door.
Meeuwen scheren door de lucht. Koolmeesjes bezoeken ombeurten de witte mezenkast op het balkon en inspecteren al tikkend pikkend het houtwerk van de kast, zowel van binnen als van buiten. (Hoe gaat dat straks, wie het eerst komt wie het eerst maalt en heeft de kast als nest? Het aantal gegadigden lijkt enorm.)
Gestage witte plukken stoom drijven langs huizen omhoog, buigen af tegen de dakrand en dansen tussen de boomtakken door, de vrijheid tegemoet.
Een dikke duif landt op een besneeuwde tak en veroorzaakt een zeer lokale minisneeuwbui. Op de radio zegt iemand bij Vroege Vogels dat je geen gletsjer maar kledsjer zegt.