Soms experimenteert een mens wat. Soms pakt dat goed uit. Zoals
nu. Een stoer en verwarmend koolgerecht dat tegelijkertijd fluweelzacht, friszoet en verfijnd is. Kan dat dan met kool? Ja, dat kan. Dus, wat te hebben en te doen:
Hebben
- ½ biologische witte kool, buitenste bladeren verwijderd, geschaafd of fijn gesneden
- klont bio-roomboter
- 2 a 3 scheuten milde olijfolie
- 1 biologische runderbouillontablet (voor ½ liter)
- 6-8 ijsklonten witte wijn (restjes wijn in ijsblokjes invriezen)
- 75- 100 ml Kaapse vruchtenazijn (fair trade original)
- 2 gedroogde biologische vijgen in plakjes gesneden
- flinke theelepel Dijon mosterd
- grove 4-seizoenenpeper (hele korrels stampen in de vijzel, de verdwaalde roze korrels en het verschil in grootte veroorzaken onverwachte smaakexplosies)
Doen
1. Smelt de boter in de pan
2. Kool erbij (biologisch dus slechts buitenste blad eraf, niet wassen, geen aanhangend
water)
3. Olijfolie erover
4. Verkruimel het runderbouillontablet
5. Wijn (ijsblokjes) +
6. Kaapse vruchtenwijnazijn +
7. Plakjes vijg +(deze smelten gaandeweg, je ziet straks niets meer van de mooie plakjes,
maar de vijgenpitjes geven een verrukkelijk zoet aroma)
8. Klodder Dijonmosterd toevoegen en alles door elkaar husselen
9. Uurtje stoven op laag vuur, wel af en toe roeren natuurlijk
10. Seizoenenpeper erbij
11. Bon apetite!