vrijdag 1 maart 2013

column: Museumtips voor gevoelige zielen

 
 
Musea zijn fantastisch. Je bezoekt een schatkamer vol wonderlijk werk waarmee je moeiteloos naar onbekende tijden en werelden reist. Als herboren kom je er weer uit. Onbeperkt reizen voor slechts €50,- per jaar. Lang leve de museumjaarkaart, daar kan geen touroperator tegenop.
Musea zijn rampzalig. Vanwege bovengenoemde effecten trekken ze medereizigers aan die er eigen manieren op nahouden als veel praten, door het beeld lopen en het allerergst: ongegeneerd bellen. ‘Hey hallo! Nee, ik sta nu in het Stedelijk! Bla bla bla!’ Daarbij wordt huidige kunst niet zelden voorzien van een auditief aspect, dat je het hele museumbezoek achterna galmt.
Om als fijngevoelige ziel toch als herboren terug te komen van je ontdekkingsreis wat tips:
1. Reis alleen. Geloof me, dat went. Mensen beschikken over een natuurlijke neiging tot delen. Hallo mening, geschiedenis, techniek en theorie: vaarwel eigen beleving.
 
2. Begeef je als een spookrijder tegen het verkeer in. Dat voorkomt vertrouwdheid met je medereizigers en het onvermijdelijk daaropvolgende (want zie neiging bij 1) sociale gebabbel.
 
3. Ga zonder verwachtingen. Dacht je dat Columbus vooraf wist wat hij ging zien? Nou dan. Struin rond alsof je in de supermarkt iets voor het avondeten haalt, maar je weet nog niet waar je zin in hebt. Kijk vluchtig om je heen (naar de werken, nooit oogcontact maken met soortgenoten) en zodra je een klik voelt, loop je er doelgericht op af en laat het gebeuren.
4. Focus. Met een beetje concentratie van jouw kant lukt het een meesterwerk wel om je volledig in beslag te nemen zodat je de buitenwereld kunt negeren. Je voelt het vanzelf als de betovering over is. Het aantal betoveringen dat een mens aankan op een dag is trouwens beperkt. Op is op.
5. Laat stromen die tranen. Dat lucht lekker op. Ontdekte laatst Violin van Pablo Picasso. Baf. Raak. Aan de grond genageld. Na 38 jaar oefening gaat het huilen inmiddels vrij geruisloos, zonder hysterische uithalen.
6. Beste tip voor het laatst: een stilte producerende koptelefoon. Aangezien de halve wereldbevolking zich tegenwoordig met een koptelefoon door het leven begeeft, ziet het er niet eens vreemd uit. Met mijn budget hou ik het bij ouderwetse oordopjes. Ook prima.
En zo struin je, tegen de stroom in, ontvankelijk en toch geconcentreerd, met je blik op oneindig, in je eigen auditieve coconnetje door een museum. Zouden meer mensen moeten doen.