woensdag 3 december 2014

huisgenoot 2014


hij heeft het rijk alleen van vrijdag tot maandagavond
niet dat ik er iets van zie
maar toen ik weg was -
de gordijnen gesloten waren
en alle deuren open -
is hij vast
in iedere kamer
in iedere hoek
geweest

tot ik thuiskom
de deuren dicht doe
en weer open
de gordijnen open
de muziek aan
spullen verplaats
spullen neerkwak
mezelf verplaats
in iedere kamer
niet in iedere hoek
maar toch
wel in iedere kamer

geërgerd schiet hij langs me heen
de keuken in
dan rent hij naar de logeerkamer
– waar geen bed staat maar wel drie kasten
en een ezel –
waar hij zich verstopt
achter een kast
zenuwlijer

ik doe de deur achter hem dicht
en nu
steeds als ik de logeerkamer inloop
heb ik het gevoel
dat ik zijn kamer binnenkom
dat ik hem stoor

want wie zegt
dat deze kamers
tussen deze stenen
mij toebehoren
omdat ik en een meneer
toevallig ooit op een dag
op een blaadje papier
een krabbel hebben gezet


dinsdag 2 december 2014

huisgenoot 2000


etage voor twee
de douche in de keuken
naast het gasfornuis

als het hard regent
staat er een pan met een spons
in mijn slaapkamer

doordeweek geen bier
daarvan worden we te dik
witte wijn kan wel

als ik binnen kom
en de trap oploop, hoort zij
hoe ik me dan voel

ze laat me alleen
of komt met bier naar mijn kamer
soms ook doordeweek

nood breekt wet vindt ze
ze is een wijze vriendin
ik heb best vaak nood






maandag 1 december 2014

huisgenoten 1997


Mijn kamer is dertig vierkante meter en heeft een bordeauxrode houten vloer en warm gele gordijnen.

De postbode woont op mijn verdieping, hij sorteert dagelijks alle post in de grote hal, - waar vroeger nog geen hal was maar een doorgang voor de paardenkoets naar de binnenplaats, waar nu geen binnenplaats is maar een brandnetelveld en zes open garages, waar een zwerver slaapt die me groet als ik ’s ochtends mijn fiets pak en die me in de stadsbus een slok uit zijn fles aanbiedt– de postbode noemt mij jonge deerne. De postbode heeft halverwege de eerste en de tweede verdieping een wc. Soms haalt hij het maar vaker niet, dan valt er een drol uit zijn broekspijp op de trap.

Naast mij woont een andere bejaarde man die natte zoenen op je wang geeft met oud en nieuw en alle andere gelegenheden waarbij zoenen geoorloofd is. Hij leert me dat ik niet alle aardappeltjes een voor een met een vork hoef om te draaien als ik ze bak. We geven een feest, halen balen stro in huis en doen de peukentest: een brandend exemplaar in de strobaal dooft direct door zuurstofgebrek. Dus het kan wel vinden wij. Hij vind het gevaarlijk. Jaren later wordt hij gepakt voor pedofilie. Ik vond hem nooit gevaarlijk

Op een dag ligt de postbode in de wc, voorover gevallen met zijn hoofd klem tussen de muur en de pot. Er wordt naar mijn bejaarde buurman geroepen: ‘Bel 112! De postbode ligt dood in de wc!’ De bejaarde buurman ontdekt ’s avonds dat het zijn buurman betreft en niet een medewerker van de PTT.

Vanuit mijn hoogslaper kijk ik uit op de kerkklok, het houtwerk is bordeauxrood en de lampjes zijn ’s avonds net zo geel als mijn gordijnen.





zondag 24 augustus 2014

Gedichtenkoffer....doe een grabbel en ik babbel


Gedichtenkoffer

Doe een grabbel en ik babbel :-)

Over eten, dieren en natuurlijk de liefde. En sprookjes voor jong en oud over de boswachter en de belastinginspecteur, de fazant op zoek naar trammelant, koning vissenstaart en nog veel meer.

Meer weten? Mail  of stuur een facebookberichtje




v

dinsdag 12 augustus 2014

Waarom de kwal prikt

Vroeger kon de kwal vliegen. Hij had een mandje met vuurvliegjes onder zich hangen en die deden aan vliegen op de plaats. Door het vuur dat zij maakten steeg de kwal tot ongekende hoogten en zo reisde hij de hele wereld over. Hij zag bergen, woestijnen, dook over boomtoppen in de jungle en vloog over meren en zeeën.

Op een dag vloog de kwal met zijn vuurvliegjes richting de Noordpool. De kwal zag het prachtige noorderlicht en koerste erop af. De vuurvliegjes kregen het koud en smeekten: ‘toe nou Kwal, keer toch om!’ Maar de kwal was betoverd door het licht, hij maande de vuurvliegjes tot stilte en dwong ze door te vliegen.

Het ene na het andere vuurvliegje doofde door extreme kou en uitputting. De kwal zakte lager en lager en zag zich steeds verder verwijderd raken van het noorderlicht en hij werd enorm prikkelbaar. Toen het laatste vuurvliegje doofde, landde de kwal met al zijn touwen, maar zonder mandje vuurvliegjes, in zee. Het enige dat hem restte was meedeinen met de golven en al wie hij tegenkwam op zijn weg zijn prikkelbaarheid laten voelen.

En zo komt het dat kwallen prikken.




woensdag 16 juli 2014

Sprookje: kiddels

de kabouters wonen in een huis van kaarten
limonade komt uit een gaatje in de wand
heb je al enig idee waar je bent beland?
uit de kranen komt heerlijke chocolade
en de meubels zijn van koekjes van Verkade

op het dak zitten rode spikkels
en het gras ligt vol met kiddels
wat? weet je niet wat dat zijn?
proef maar eens dat is reuzefijn
van die zoete kiddels ga je vliegen
nee echt, kom nou, ik sta niet te liegen
ze werken zeker wel een uur of tien
dus je kan echt reuzeveel gaan zien

ik zou wel de wind willen zijn
al die ruimte lijkt me zo fijn

een concert van ruis en ritsel
net zo mooi als Wladivitsel
blazend door de blaadjes van de bomen
zuchtend laat ik rokjes omhoog komen
vooral die van de mooie meisjes
jongens fluiten dan de fijnste wijsjes

ik zou blazen in zeilen van boten
en ze hoog aan de wind vooruit stoten
verkoeling geven als het heet is
maar soms gaat het ook een beetje mis
ik kan stormen met donder en regen
hagelen en jagen over paden en wegen              
waaiend over een warme zee
neem ik in mijn kielzog een orkaan mee

soms blaas ik een wolk de bergen in
als het sneeuwt heb ik zo’n goede zin
alles zo stil, prachtig en wit
tot ik na al die kou zin heb in pit
dan vlieg ik maar snel naar het zuiden
om daar de Mistral in te luiden
surfers vliegen over golven in zee
en ik, ik blaas overal flink hard  in mee

maar ben je zo hoog niet meer in je sas
neem in dat geval snel een hapje gras
dan sta je meteen weer op de grond
of je landt zachtjes op je kont


woensdag 5 maart 2014

foto: bloesem












Waarom

‘Waarom?’ ‘Waarom?’ ‘Waarom?’ ‘Waarom?’ Waarom?’ ‘Waarom?’ ‘Waarom?’, klinkt een peuterstem. Een jongen van een jaar of negen loopt het hofje uit en blijft op de hoek vertwijfeld staan.

Deze zonnige ochtend fluiten de vogels als nooit te voren, maakt een dikke hommel zijn eerste vlucht en spelen de kinderen buiten. Dit alles als vooraankondiging van het jaarlijks wonder dat zich straks gaat voltrekken: lente. Ik verlang al naar het ruisen van de nieuwe blaadjes aan de bomen.

‘Waarom, waarom ga je weg Maarten?’, roept de peuter nu wanhopig. Maarten staart naar zijn schoenen en zegt vriendelijk; ‘omdat ik het wil’. Hij draait zich om, zwaait nog even, zegt lief; ‘doei Saartje!’ en loopt dan kalm de hoek om. Hartverscheurend klinkt het: ‘Waarom?’ ‘Waarom?’ ‘Waarom?’ Maarten loopt verder tot de volgende hoek en zet het dan op een rennen.
 
 
 
 
 

maandag 24 februari 2014

fotogedicht Zeeland

 


wind suist langs mijn oren

fiets mijn schaduw naar voren

 

grote hompen klei

in omgeploegd land

 

ik stop

sta in Zeeland onder een stolp

van stilte

en zwaartekracht

 

 

 

vrijdag 21 februari 2014

Weet wat je eet


Na een paar biertjes, vergezeld van zeer dieronvriendelijke en onverantwoorde gehaktballetjes die waarschijnlijk en gelukkig minder vlees bevatten dan de naam doet vermoeden, besluit ik mijn ongebruikelijk niet biologisch en huisgemaakt eetavontuur voort te zetten. Op het station waar ik moet overstappen koop ik een gevulde koek.

Mijn lichtelijk aangeschoten hoofd verheugt zich op een hap in een lauwwarme koek die een uurtje gelden uit de oven kwam, met een licht krokante maar toch zachte korst. Gevolgd door een smeuïge substantie met de specifieke bitterzoete smaak van amandelspijs. Ik zet mijn tanden in de goudkleurige korst, die helaas de textuur van nat karton heeft, en de zoete chemische smaak van fabriekskoek vult mijn mond.

Terwijl mijn tanden de koek vermalen, lees ik op de ingrediëntenlijst dat ik vandaag meer groente binnenkrijg dan gedacht. Ik blijk namelijk gesuikerde witte bonen en sojabonen weg te kauwen. Naast bonen en stabilisator bestaat de koek vooral uit aardappelzetmeel. Met als klap op de vuurpijl de kleurstof caroteen. Ik zit dus gewoon gezoete hutspot te eten, vermomd als gevulde koek. Gelukkig zit er ook nog 14%  echte roomboter in.

 

donderdag 23 januari 2014

Citaat Roald Dahl over het jaarlijks feestmaal met zijn grootouders in Noorwegen

Even wegdromen bij een citaat uit Boy van Roald Dahl over het jaarlijks feestmaal met zijn grootouders in Noorwegen:
 
'Het eten dat we voorgezet kregen, was altijd hetzelfde. Dit was een Noorse familie, en voor Noren is het beste eten dat er bestaat, vis. En wanneer ik vis zeg, bedoel ik niet het soort vis dat jij en ik bij de visboer kopen. Zij bedoelen verse vis, vis die nog geen vierentwintig uur daarvoor is gevangen en niet bevroren is geweest of gekoeld op ijs. Ik ben het met ze eens dat de enige juiste manier om zulke vis klaar te maken, pocheren is, en dat is wat ze doen met de mooiste exemplaren. En Noren, tussen twee haakjes, eten ook altijd het vel van de gekookte vis, dat nog het lekkerst smaakt van de hele vis, naar zij zeggen.
    Dus begon dit grote feestmaal natuurlijk met vis. Een reusachtige vis, een bot zo groot als een dienblad en zo dik als je arm, werd op tafel gezet. De huid aan de bovenkant was bijna zwart en zat vol helder oranje vlekken. Natuurlijk was hij volmaakt gepocheerd. Grote witte brokken werden uit deze vis gesneden en op onze borden gelegd en daarbij kregen we hollandaisesaus en gekookte nieuwe aardappels. Verder niets. En jeminee, wat was dat zalig!
     Zodra de resten van de vis warden weggehaald, werd een enorme rotsachtige berg van eigengemaakt ijs binnengebracht. Behalve dat dit het romigste ijs ter wereld was, was de smaak onvergetelijk. Er zaten duizenden kleine schilfers knapperige gebrande suiker doorheen (Noren noemen dat krokan) en daardoor smolt het niet zomaar weg in je mond zoals gewoon ijs. Als je erop kauwde dan knisperde het en de smaak was zo verrukkelijk dat je er dagen later nog van droomde.'